02-04-08

AL-WEER

Dinsdagmorgen om 9 uur stond alweer mijn eerste vlucht met de Diamond DA42 gepland. Toen ik thuis de weersberichten bekeek wist ik dat er een kans in zat dat de vlucht niet zou doorgaan. Toch vertrok ik richting Oostende. Toen ik de kust naderde zag ik de zichtbaarheid afnemen en het wolkendek zakken. Met nog een anderhalf uur te gaan voor de vlucht hoopte ik op een opklaring. In OAC checkte ik de weersvoorspellingen en mijn hoop maakte plaats voor alweer een teleurstelling. De instructeur kwam aan en bevestigde enkel maar wat ik al wist. Maar... aangezien het weer zou beteren en het vliegtuig toch zou vliegen stelde de instructeur me voor om het vliegtuig te controleren en te taxiën van de loods naar de apron. Het was een ideale kans om me voor te bereiden op mijn eerste vlucht.  In de loods verbond ik de OO-TLA met de GPU (Ground Power Unit) voor de 'external' en 'internal' checks. Deze GPU gaf me de tijd om rustig de walk-around en de cockpit checks uit te voeren zonder het risico te lopen dat de batterij zou leeglopen.

 

TLA_3

 

Na de grondige inspectie, hielp de instructeur me het vliegtuig buiten te rollen. Door de grote spanwijdte van 13,42m is er heel weinig ruimte over tussen vleugel en poort. 

 

TLA_1

 

Na het buitenrollen nam ik voor het eerst plaats in de ultramoderne cockpit van de DA42. Gelukkig heb ik wat tijd doorgebracht in de simulator waardoor het voor mij enigzins vertrouwd overkwam. De instructeur nam naast me plaats en we doorliepen rustig, met de nodige extra uitleg, de checklist.

 

TLA_2

 

Na het starten van beide dieselmotoren mocht ik taxiën naar de apron tot vlak voor OAC. Het toestel is moeilijker te besturen dan eender welk ander toestel waarmee ik tot nu toe vloog. Dankzij 'assymetric thrust', waarbij we de buitenste motor meer vermogen geven, gaat het draaien op de grond wat gemakkelijker. Toch was het voor mij een hele klus om het toestel mooi de gele lijnen te laten volgen. Ondanks de afgelaste vlucht heb ik toch een nuttige tijd kunnen spenderen op de luchthaven. De volgende dag sta ik opnieuw gepland. En nu heb ik er een goed gevoel bij! Het moet toch ooit een keer lukken... hoop ik. 

23:12 Gepost door Steven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.