24-09-09

LES 1-5 FLIGHT INSTRUCTOR

De 5e les in de opleiding tot vlieginstructeur is een buitenbeentje. Deze vlucht gaat door op de Cessna 152 met registratie OO-KMP. En daar is een goede reden voor. De 5e les omvat "spins". De spin is een bepaald manoeuvre waarbij beide vleugels zijn gestalled, de ene vleugel meer dan de andere waardoor het vliegtuig in een spiraal naar beneden tolt. Met de Piper Warrior III is dit manoeuvre verboden, met de Cessna 152 is dit wel toegestaan. Spins zijn niet verplicht voor de leerling-piloten, maar de instructeur moet ooit hebben aangetoond de vlucht te kunnen herstellen na een spin. Vandaar deze oefening.

18:59 Gepost door Steven | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

14-09-09

Midden-Zeeland

Vorig weekend had ik met een collega afgesproken om naar Midden-Zeeland te vliegen. Ik had de Piper Warrior III, OO-VMX, gereserveerd. Om 18u stegen we op vanaf Ursel. Ik had vooraf afgesproken om heel even formatie te vliegen met een andere piloot. Na een paar kilometer formatievliegen, verbrak ik de formatie richting het noorden. Snel bereikten we de Nederlandse grens en nam ik contact op met Dutch Mil. De verkeersleider gaf me mee dat er paradrop activiteit was boven Midden-Zeeland. Na het oversteken van de Schelde nam ik contact op met Midden-Zeeland Radio en hoorde ik de Cessna Caravan de melding maken dat hij de para's had gedropt en aan het dalen was voor een landing in Midden-Zeeland. Al gauw zagen we enkele parachutes openvouwen boven het vliegveld en zag ik de Cessna Caravan naar beneden stormen richting downwind. Ik volgde en maakte een landing op het grasveld. Naast onze Piper en de Cessna was er amper beweging op het mooie vliegveld. We bestelden wat hapjes en drankjes. Na een deugdoend terrasje vertrokken we terug richting Ursel en werden we getrakteerd met een mooie zonsondergang.

EHMZ

14:09 Gepost door Steven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-09-09

LES 1-4 FLIGHT INSTRUCTOR

Om 10u op 1 september werd ik verwacht bij BAFA voor mijn 4e les. Na de uitwendige controle en het buitenrollen van het vliegtuig, Piper Warrior III (OO-TMN), gaf ik de Flight Instructor Instructor (FII) een briefing over het klimmen en dalen. Vervolgens gaf hij me een briefing over het bochten. Aangezien er in het noorden van de Kempen buien hingen gingen we trainen ten westen van antwerpen. Ik gaf de instructeur, in zijn functie als leerling, les over het klimmen en dalen. Nadien toonde de instructeur me hoe ik het best een leerling kan leren om bochten te maken, zowel op gelijke hoogte als klimmende bochten en dalende bochten. Gevolgd door slow flight aan 55kts en de verschillende stalls als inleiding naar de volgende les.

OOTMN

10:32 Gepost door Steven | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-09-09

STADSDERBY LIVE VANUIT DE LUCHT

Zondagavond stond er voor mij een korte luchtdoop op het programma. De 3 passagiers waren het snel eens over de route. Ze vroegen me om de stadsderby Cercle Brugge - Club Brugge live mee te maken vanuit de lucht. De afstand Ursel - Brugge overbruggen we gemakkelijk op minder dan 10 minuten. Bovendien stegen we op om 18:00, precies het moment dat de wedstrijd van start ging. Ik gaf Ostend Approach onze intenties door en al snel hingen we boven het sfeervolle Jan Breydel Stadion te cirkelen. Eén van de passagiers zag dat Cercle Brugge net een had gescoord. De bal verscheen terug op de middenstip toen wij terug richting Ursel vertrokken. Na de landing waren de passagiers enthousiast en hoorden ze dat de stand in Brugge reeds op 2-1 was. Het was een unieke belevenis. 

Een klein uur nadien was het weer rustig, de wind liet amper van zich horen en de zichtbaarheid was goed. In plaats van de vliegtuigen te tanken en in de loods te stallen zou ik samen met een clublid heel even formatievliegen. Na overleg met de andere piloot stegen we afzonderlijk op. In downwind kwam ik naast de ander Piper hangen. Formatievliegen vergt veel concentratie van de piloot, maar is een heel intense belevenis. Hoedje af voor de piloten van The Victors die met dezelfde toestellen heel strakke formaties vliegen!

Formation

10:55 Gepost door Steven | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |